2012 m. kovo 15 d., ketvirtadienis

Išbandom: lavašas, lavašo traškučiai bei krekeriai

Lavašas – minkšta, plona ir plokščia armėniška duona, gaminama iš prėskos tešlos, susidedančios iš miltų, druskos ir vandens. Kaip duonos pakaitalas labiausiai paplitęs Irane, Armėnijoje, Azerbaidžane ir Gruzijoje, taip pat Turkije ir Afganistane.
Sausas lavašas gali būti saugomas labai ilgą laiką, o atšviežinamas jis paprastai ir greitai - apipurškiant vandeniu.
Lavašas turi būti plonas ir sluoksniuotas, truputėlį sūrokas. Prekybos centruose parduodami lavašai iš tiesų yra šiek tiek per stori.


Lavašai
40g lydyto sviesto
300g miltų
100g šilto vandens
0,5 arb.š. cukraus
0,5 arb.š. druskos
1 arb.š. sausų mielių

Mieles, cukrų suberti į šiltą vandenį. Palaikyti 2-3min.
Miltai sumaišomi su druska, sviestu ir mielių mišiniu.
Minkyti tešlą iki vientisumo ir tol, kol ji nebelips prie rankų.
Palikti tešlą šiltai (aš uždengiu virtuviniu rankšluosčiu ir pastatau netoli radiatoriaus), kad pakiltų apie 1 val.
Tešlą padaliname ir iš kiekvienos dalies iškočiojame plonus blynus, juos dedame į sausą keptuvę ir pradėjus ruduoti, apverčiame ir pakepame antrą pusę.
Lavašai geriausia išsilaiko maišelyje.
Skanaus



Lavašo traškučiai

Dariau du variantus, vienus aštrius, kitus neaštrius su raudonėliu ir kmynais. Galite laviruoti tarp įvairių prieskonių, kokius tik mėgstate.

Aštresniems traškučiams:
Majonezas
Tarkuotas sūris (Džiugas ar kitoks fermentinis)
Jelapeno pipirai
Prieskoniai: paprikos, j.pipirai, čili pipirai


Traškučiams su kmynais ir raudonėliu:
Majonezas
Tarkuotas sūris
Prieskoniai: kmynai, raudonėlis

Lavašus supjaustome mažais trikampiais. Sudedame traškučius į kep. popieriumi išklotą skardą, užtepame majonezo, sūrio, pabarstome prieskoniais. Kepame ~180C temp. ~15min., kol išsilydys sūris ir apskrus.
Paprastas ir puikiai "sueinantis" užkandis!

Pagal: zaidziamevirtuve



Krekeriai

45g gabaliukais supjaustyto sviesto
2 puod. miltų
1 puod. grietinėlės
3 valg.š. smulkintų čiobrelių
3 arb. sezamo sėklų ar kmynų (nebūtina)
1 a.š. cukraus
1 1/2 a.š. stambios druskos
1 kiauš. baltymas



Išmaišome miltus, čiobrelius, druską ir cukrų.
Sudedame sviestas ir triname rankomis,
kol gausis vieni trupiniai.
Supilame grietinėlę ir formuojame tešlą.
Tešlos rutulį padaliname į dvi dalis, apdengiame maistine plėvele ir dedame ~30min. į šaldytuvą.
Ant kepimo popieriaus iškočiojame plonai tešlą, supjaustome ją kvadratėliais, patepame kiaušinio plakiniu ir pabarstome sezamo sėklomis ar kmynais.
Kepti 180-190C temp. 15-20min. kol apskrus.
Skanaus.

Pagal: forellesreceptai


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą